Kas Yırtılması, Kas Straini Nedir?

Home / Sporcu Sakatlıkları / Kas Yırtılması, Kas Straini Nedir?
Kas Yırtılması, Kas Straini Nedir?

Kaslar vücudumuzda hareketi sağlayan en temel yapıdır. Bu yapılar iç içe geçmiş küçük binlerce yay gibi uzayıp ksaılabilmektedirler. Her kas grubunun belirli bir kuvvet limiti vardır. Bu limit antrenman ve egzersiz ile arttırılabilmektedir. Bu limitin üzerine çıkıldığı zaman kasta yırtılmalar olmaktadır. Bu yırtıklar mikro boyutta olduğu zaman herhangi bir soruna neden olmaz ancak 1-2 mm nin üzerindeki yırtıklarda artık harekette ağrı olmakta ve sakatlık olarak nitelendirilmektedir. Nadir vakalarda da kasın aşırı germe ile birlikte yırtılması söz konusu olabilir.

OLUŞMA MEKANİZMASI

Kaslar hareket esnasında sürekli olarak kasılıp gevşerler. Bu bir senkronizasyon halinde sürekli olarak devam eder. Yorgunluk ile birlikte kas lifleri enerji yetersizliği sebebiyle bu uzayıp-kasılma ritmine ayak uyduramazlar. Bu yorgunluk anlarında yapılan veya yapılması gereken ani çok yüksek kuvvetli işlerde kaslar hareketi tamamlamak adına limitleri üzerine çıkarlar ve yırtılırlar. Bunu tasvir edebilmek için şu şekilde benzetebiliriz. Elinizde bir kumaşı tuttuğunuzu düşünün. Bunu bir sağa bir sola çektiğinizi hayal edin. Sonra bir anda iki taraftan birden çektiğinizde kumaşın yırtılması gibi kas yırtılmaktadır. Ritim bozuk iken yapılan ani hareket kas üzerinde ani gerilim oluşturur ve yırtılma ile sonuçlanır.

TEDAVİ SÜRECİ

Tedavi 3 fazdan oluşmaktadır. Kas yırtıldığı için bölgede kanama ve enflamasyon oluşmaktadır. Daha sonra bölgede bir iyileşme(rejenerasyon) dokusu oluşur. Son fazda da oluşan dokunun kuvvetlenmesi(remodelling) ile birlikte kas eski formuna döner.

Enflamasyon fazı (1. hafta)

Bu evrede iyileşme dokusunun temel yapıtaşları oluşmaktadır. Fizik tedavide bu oluşumun optimize edilmesi için uygulamalar yapılır.  Kanama nedeniyle ağrı ve hassasiyet vardır. Buna yönelik elektroterapi ve masaj uygulamaları yapılır. Hastaya kastaki yaralanması provoke edebileceği hareketler gösterilir ve bunlardan sakınması söylenir

Rejenerasyon fazı (2. hafta)

Rejenerasyon fazında yeni liflerin oluşumu başlar. Kas lifleri tek bir yönde tek bir eksendedirler. Ancak yeni iyileşen bu yapıda bir örümcek ağı gibi her yönde ve doğrultuda lifler oluşmaktadır. Bu evrede liflerin olabildiğinde kas lifleri doğrultusunda oluşmasını sağlayacak hareketler yaptırılır.

Remodelling fazı (3-4-5. hafta)

Kas liflerine paralel olarak yerleşen lifler henüz yeni oluşmuş ve kuvveti düşüktür. Bu yeni oluşan liflerin kuvvetlendirilmesi ve dolaşımının arttırılmasına yönelik antrenman programları hazırlanır ve uygulanır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Antrenman yoğunluğu mutlaka iyi ayarlanmalıdır. Kas yırtılmaları çoğunlukla müsabakaların sonların doğru oluşur. Maç kondisyonunun iyi ayarlanması ve özellikle maçtan önceki gün iyi dinlenmiş olmak gerekir. Yorgun şekilde maça çıkmak yırtılma riskini arttırır.

Ayrıca maç öncesi ısınma hareketleri ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde maçın başında az lif uyanık olacaktır ve işin çoğunluğunu vücut ısınana kadar bunlar yapacaktır. Bu nedenle bu anda basit bir koşuda bile limitlerin üzerine çıkma riski vardır. Maç içinde ısınmak yerine maçtan önce ısınmak gerekmektedir.

Yorumlar

E-posta adresiniz saklı kalacaktır.