Kompartman Sendromu Nedir?

Home / Sporcu Sakatlıkları / Kompartman Sendromu Nedir?
Kompartman Sendromu Nedir?

Vücudumuzdaki her bir kas fasya adı verilen güçlü ve ince bir zar ile çevrilmektedir. Bu zar kasları sınıflandırdığı için hareketlerinin özelleşmesini ve ince hareketlerin yapabilmesini sağlar. Aynı zamanda kasları üzerindeki yağ ve deri tabakasından ayırır. Kompartman sendromu ise bu kas paketlerinin içerisinde oluşan bir kanama ile oluşur.

Fasya zarları güçlü oldukları için kolaylıkla yırtılmazlar. Kas pakedinin içerisinde bir kanama olduğu zaman kaslar ile birlikte ortama dolan kan sebebiyle zar şişerek gerilir. Bu gerilim kasın rahat hareket etmesini engeller. Tıpkı balonun şiştikçe daha az şekil alması gibi, gerilim hareketi engeller. Kompartman sendromunda gözle görülür morluklar oluşabilir. Bu morluklar kaslar arasında bulunan göllenmiş kan birikintisidir.

TEDAVİ SÜRECİ

Kompartman sendromu çoğunlukla darbeye bağlı gelişmektedir. Darbe alan kasta damarlar yırtılır ve ortama kan dolar. Daha sonra bu kan olduğu yerde jölemsi bir hal alır. Tedavi sürecinde vücudumuzun bu göllenmiş kan birikintilerini parçalaması için desteklemeler yapılır. Ayrıca darbeye bağlı kas dokusunda olası yırtılmalara karşı fizyik tedavi uygulanır.

Tedavide temek prensip bölge dokusuna zarar vermeden dolaşımı arttırarak, bir nevi harfiyatı temizleyen işçi sayısını arttırmaktır. Bölgede sirküle olan kan miktarı arttıkça, göllenmiş kanı temizleyecek olan savunma hücrelerinin bölgeye göçü artar.  Aynı zamanda masaj ve yumuşak doku mobilizasyonları bölgedeki gerilimi azaltarak hareketin daha hızlı kazanılmasını sağlar.

Tedavi süresi kanamanın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ortalama olarak 2-4 hafta arasında sürmektedir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kanamalar, travma ile ilişkilidir. Bu nedenle spor yaparken dış darbelerin şokunu emecek koruyucu ekipmanlar kullanmak sizi risklerden korur. Ayrıca sporu birlikte yaptığınız kişilerin agresif olmaması konusunda uyarmanız, travmatik darbelerin sayısını epeyce azaltacaktır.

Tedavi sürecinde kanamanın olduğu bölge kaslarına yüklenmemek tedavinin etkinliğini arttıracaktır. Baldırda ise merdivenleri teker teker çıkmak, üst adelede ise dizi bükmemek gibi. Bu tip tüyoları tedavi aldığınız fizyoterapistinizden mutlaka isteyiniz.

Yorumlar

E-posta adresiniz saklı kalacaktır.