Menisküs Ameliyatı Nedir, Ameliyat Süreci Nasıldır?

Home / Sporcu Sakatlıkları / Menisküs Ameliyatı Nedir, Ameliyat Süreci Nasıldır?
Menisküs Ameliyatı Nedir, Ameliyat Süreci Nasıldır?

Menisküs ameliyatlarında yırtığın olduğu bölgeye göre ya dikilerek tamir edilir ya da menisküs kısmen alınır. Ameliyat işlemine göre sonrasındaki fizik tedavi süreçleri farklılaşmaktadır.

MENİSKÜS TAMİRİ AMELİYATLARI

Menisküs Tamiri:

Menisküs yırtığı eğer dikilirse birinci öncelik yırtığın iyileşmesi olacaktır. Bu süreçte ameliyatın, dikişin büyüklüğüne göre 3 ile 6 hafta arasında koltuk değneği kullanılarak ameliyat olan bacağın üzerine basılmasına izin verilmez. Bacağın üzerine basıldığı takdirde menisküs üzerinde basınç oluşacak ve dikişlerin tuttuğu menisküs yarası tekrar açılacaktır. Tıpkı kolumuzda oluşan yaranın üzerine bastırmama sebebiyle aynı mekanizma vardır. Eğer yaraya basarsanız yara büyür, iyileşmesi uzar.

Bu süreçte diz eklemine yük bindirmeyecek şekilde basit kuvvetlendirme ve dolaşımı arttırma egzersizleri yapılır. Aynı şekilde manuel terapi ile ameliyat yaralarının iyileşmesi ve derinin altındaki dokuya yapışması önlenir.

Koltuk değneği cerrahiyi yapan doktorun kararıyla bırakıldığı zaman yük verme ve ileri seviye kuvvetlendirmeler yapılır.

Diz uzun süre hareketsiz kaldığı için dizin bükülme açısı azalmış olacaktır. Manuel terapi ve germe egzersizleri ile bu açısal kısıtlılık ortadan kaldırılır. Süreç ile birlikte kuvvetlendirme egzersizleri kademeli olarak arttırılır ve dizin eski formuna kavuşması sağlanır.

Menisküs tamiri durumlarında spora geri dönüş süresi 4 ile 6 ay arasında değişmektedir.

Parsiyel Menisektomi:

Menisküs yırtığının dikilemeyecek durumlarında menisküs alınır. Buna parsiyel menisektomi denir. Bu durumlarda fizik tedavi süreci çok daha kolay ve iyileşme süresi kısadır. Çünkü dizde dikilen bir yara olmadığı için ameliyatın ertesi günü dahi doktorun yönlendirmesi ile dize yük verilebilir.

Bu ameliyatlarda yapılan işlemlerden dolayı dizde yoğun bir ödem oluşur. Fizik tedavide amaç ödemin atılması ve eğer varsa açısal kısıtlılığın giderilmesi yönünde olur.

Kuvvet kaybı az olduğu için erken dönemde kuvvetlendirme egzersizlerine başlanabilir.

Bu cerrahilerde ortalama tedavi ve spora dönüş süresi 4-6 hafta arasında değişmektedir.

Yorumlar

E-posta adresiniz saklı kalacaktır.