Akromioklavicüler Eklem Dejenerasyonu Nedir?

Home / Sporcu Sakatlıkları / Akromioklavicüler Eklem Dejenerasyonu Nedir?
Akromioklavicüler Eklem Dejenerasyonu Nedir?

Özellikle baş üstü spor yapan sporcularda(halter, crossfit) ve yaşlılarda görülen bu sakatlık omuz üstü eklemin yüzeyinin yıpranmasıdır. Sporcularda bu aşırı kullanmaya bağlı gelişirken, yaşlılarda bu yaşlanmaya bağlı kireçlenmeyle oluşur. Çoğunlukla baş üstü hareketlerde, ekleme dokunma ve ilgili omuzun üzerine yatmayla ağrı olur. Omuz üstünde noktasal küçük bir bölgede belirli hareketlerde sürekli ağrı bu sakatlığın işaretidir.

SAKATLIK MEKANİĞİ

Akromioklaviküler eklem omuzun 90 derece üzeri hareketlerinden sonra yük almaya başlar. Eklemde bir yaralanma veya dejenerasyon varsa özellikle omuzun tam yukarı kaldırılmasında eklem bölgesinde ağrı oluşur. Bu ağrı eğer spora devam edilirse giderek şiddetlenmeye başlar ve her baş üstü harekette ağrı oluşmaya başlar. Boks gibi omuza yüklenilen sporlarda zamanla her yumruk atmada ağrı hissedilebilir. Eğer ağrı belirli hareketlerde sürekli olarak oluşuyorsa ve bir hafta spora ara vermeye rağmen geçmiyorsa mutlaka doktora muayeneye gidilmesi gerekir.

TEDAVİ SÜRECİ

Teşhis konulduktan sonra kesinlikle spora ara verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra omuzun baş üstü hareketlerinden kaçınılması gerekir. Fizik tedavide hasta eğitimi ve ağrıya yönelik uygulamalar yapılarak ağrı şiddeti azaltılması hedeflenir. Maalesef eklem sorunlarında %100 iyileşme gerçekleşmediğinden dolayı sıklıkla tekrarlama riski mevcuttur. Bu nedenle tedavi sonrası hangi sportif faaliyetlerin yapılabilip, hangi aktivitelerden kaçınılması gerektiği fizyoterapist ve doktor ile birlikte karar verilmesi gerekmektedir.

Tedavi Basamakları

Burada tedavi basamakları ikiye ayrılır.

Ağrı ve hassasiyetin azaltılması

Bu evrede dejenerasyon sebebiyle bölgede olan enflamasyonu kaynaklı ağrıyı azaltıcı elektroterapi uygulamaları yapılır.

Eklemin beslenmesi iyileşmesini optimize edecek manuel terapi teknikleri uygulanır.

Koruyucu Rehabilitasyon

Bu evrede ekleme yük bindirecek hareketlere karşı hasta eğitimi yapılır.

Boyun veya sırt kaynaklı immobilite yada kilitlenme varsa bunlar diğer bölgelere yük bindireceği için bu böleglerdeki limitasyonlar açılır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu sakatlığı yaşamamak için antrenman tipinin doğru seçilmesi gerekmektedir. Omuza yüklenme kapasitesinin üzerinde ve sürekli yüklenmelerden kaçınılmalıdır. Sportif faaliyetlerde omuzdaki bir ağrının üzerine gidilmemesi gerekir. Bu tip sakatlıklar hamlık veya yorgunluk ile karıştırılmaması gerekir. 3 günün üzerinde devam eden ağrılarda kesinlikle profesyonel desteğe başvurulması gerekmektedir. Bu tip bir sakatlık kritik seviyeyi geçmeden önce önlenilebilir bir sakatlıktır.

Yorumlar

E-posta adresiniz saklı kalacaktır.